Bescherm kinderen op de vlucht

Als een kind moet vluchten naar een ander land, moet het kind in dat land beschermd en geholpen worden.

Dit staat in artikel 22 van het Kinderrechtenverdrag. Op papier hebben vluchtelingen het recht om asiel aan te vragen in een veilig land.

Maar om daar aan te komen, moeten ze een levensgevaarlijke reis maken. Voor kinderen is dit het aller gevaarlijkst. Als ze alleen vluchten, is er niemand om ze te beschermen tegen bijvoorbeeld mensenhandel en criminaliteit. Maar er zijn nog meer problemen onderweg.

Sommige landen waar kinderen doorheen reizen behandelen hen als volwassenen. Vragen de kinderen om hulp, dan moeten ze vaak heel lang wachten. Soms worden ze zelfs – tegen de regels in – door landen met geweld teruggestuurd naar waar ze vandaan kwamen. Lukt het kinderen om in een veilig land aan te komen? Dan is daar vaak weinig aandacht voor hun trauma’s en voor het wennen in hun nieuwe land.

Hoe het nu gaat met kinderen op de vlucht, daar kan niemand het mee eens zijn. Er moeten dingen veranderen!

Wij vinden dat:

* Kinderen op een veilige manier asiel moeten kunnen aanvragen.

* Kinderen die Europa bereiken via Italië of Griekenland naar andere landen in Europa gebracht moeten worden, zodat ze de gevaarlijke reis verder niet alleen hoeven te maken. 

* Er geen geweld mag zijn tegen kinderen aan de grenzen in Europa. 

* De asielprocedure rekening moet houden met kinderen. Er moet meer aandacht komen voor traumaverwerking en voor snellere gezinshereniging. 

Lees hier over meer over dit manifest.

Wat kan ik doen?

Onderteken de petitie van Shadow Game op Change.org en verzoek de Europese Unie de rechten van deze meest kwetsbaarste kinderen te beschermen.

Campagne eindigt op: ONBEKEND
Deze campagne is: ACTIEF.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *