Help einde te maken aan vleesmarkten met levende dieren

Voor de uitbraak van covid-19 hadden veel mensen nog nooit gehoord van een ‘wet market’, vermoedelijk de oorsprong van het nieuwe coronavirus. Het is simpelweg een markt waar levende en dode dieren – vaak van verschillende soorten – verkocht worden voor menselijke consumptie.

Virusuitbraken en andere ziektes

Een vorm van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD), vogelgriep, varkensgriep, SARS, HIV, ebola en andere ziekten zijn verbonden met de productie of consumptie van vlees. Deze zijn niet allemaal afkomstig van markten voor levende dieren – vCJD kan bijvoorbeeld een persoon treffen die bepaalde lichaamsdelen van een met boviene spongiforme encefalopathie of ‘gekkekoeienziekte’ besmette koe heeft gegeten – maar dergelijke markten, waar gestreste, gewonde en zieke dieren gewoonlijk in openbare ruimten worden gekooid, zijn perfecte voedingsbodems voor ziekten. In deze video stelt Peter Li, docent aan de University of Houston–Downtown, dat op wet markets “de kooien boven op elkaar worden gestapeld. Dieren onderop de stapel zijn vaak doorweekt met allerlei vloeistoffen. Uitwerpselen van dieren, pus, bloed.” Zulke omstandigheden geven virussen de mogelijkheid om zich te verspreiden van het ene dier naar het andere en ook naar mensen die met hen in contact komen.

Wuhan, China: uitbraak van Covid19

Hoewel de Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan, China, waar het coronavirus vermoedelijk als eerste de mens heeft besmet, is gesloten en dat land de consumptie en het fokken van ‘wilde’ dieren heeft verboden (hopelijk niet slechts tijdelijk), is het belangrijk om op te merken dat ziekten niet alleen dieren treffen die mensen als ‘wild’ hebben bestempeld. Veel wet markets zijn nog steeds actief in Afrika, Australië, Azië, Europa en de VS.

Net zoals we niet besmet willen worden met of sterven aan covid-19, willen andere dieren niet lijden of gedood worden voor voedsel. Een kip wil bijvoorbeeld gewoon met rust gelaten worden zodat ze haar kuikens in hun eierschalen aan haar stem kan laten wennen (net als hoe een menselijke moeder tegen haar baby in de baarmoeder praat) en haar jongen het reilen en zeilen van de wereld kan leren als ze eenmaal uitgebroed zijn. En vissen willen gewoon met rust gelaten worden zodat ze hun jongen kunnen beschermen, nesten kunnen bouwen en vrij rond kunnen zwemmen.

Het maakt niet uit welke diersoort ze verhandelen, vleesmarkten met levende dieren zullen de menselijke bevolking in gevaar blijven brengen en talloze dieren tot een ellendige dood blijven veroordelen.

Wat kan ik doen?

Doe mee aan de mailactie van PETA en verzoek de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om een einde te maken aan vleesmarkten met levende dieren.

Campagne eindigt op: Onbekend
Deze campagne is: ACTIEF.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *