Solidariteit met de mijnwerkers – stop de onderdrukking (Albanië)

De vakbond van de verenigde mijnwerkers van Bulqizë (Albanië) werd op 17 november 2019 opgericht. Vijf dagen later werd de voorzitter van de vakbond ontslagen door AlbChrome, onderdeel van het machtige bedrijf Balfin en het grootste mijnbedrijf dat actief is in de regio. Als reactie hierop staakten de arbeiders het werk, eisten de terugkeer van hun vakbondsleider en vervolgens een einde aan de onderdrukking van de arbeiders en hogere lonen.

In de daaropvolgende dagen, werden andere vakbondsleiders en activisten tijdelijk vastgehouden en verhoord door de politie. Op 2 december ontsloeg AlbChrome een ander lid van het uitvoerend comité van de vakbond.

Belofte

Onder druk van deze aanvallen van werkgever en politie, een totale media-black-out -die duidelijk de kant van de rijkste man in Albanië heeft gekozen-, besloten de arbeiders hun staking te beëindigen met de belofte van de lokale arbeidsinspectie dat de kwestie van het ontslag van vakbondsleden door hen zou worden opgepakt.

100 miljoen euro per jaar

Het ontslag van de twee vakbondsleiders heeft ernstige gevolgen, niet alleen voor de toekomst van de vakbond, maar ook voor de families van deze twee arbeiders. Hoewel de exportinkomsten uit chroom meer dan 100 miljoen euro per jaar bedragen, behoren gezinnen in Bulqizë tot de armste in Albanië en hangt hun voortbestaan ​​af van de mijnen. Ondertussen gaan de aanvallen op de vakbond door. Op 12 december werd een ander lid van het uitvoerend comité van de vakbond bedreigd met ontslag en in een lagere functie gezet waarin hij geen enkele eerdere ervaring heeft.

Wat kan ik doen?

Doe mee aan de mailactie van Labourstart Campaigns en roep de betrokken Albanese overheidsinstanties én het bedrijf Balfin op om het ontslag van de vakbondsleden teniet te doen.

Campagne eindigt op: 16-Dec-2019
Deze campagne is: ACTIEF.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *