Yulia Tsvetkova vervolgd om tekening vrouwelijk lichaam (Rusland)

De Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’.

Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam. Indien schuldig bevonden, kan ze tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen.

Absurd.

Huisarrest

In afwachting van haar proces zat Tsvetkova sinds november 2019 onder huisarrest. Ze mocht zelfs niet voor een behandeling naar de tandarts. De rechter herriep haar huisarrest op 16 maart maar ze mag haar woonplaats niet verlaten.

Al langer doelwit

De Russische autoriteiten hebben het al langer gemunt op Yulia Tsvetkova. In december 2019 kreeg ze een boete vanwege het overtreden van de wet tegen ‘homopropaganda onder minderjarigen’ omdat ze twee lhbti-websites beheerde. In juli legde de rechter haar weer een boete op vanwege een tekening van twee gezinnen: een met twee moeders en een met twee vaders. Die plaatste ze online met de titel ‘Het gezin is waar liefde is. Steun lhbti+-gezinnen’. Volgens de autoriteiten overtrad ze ook hiermee de wet tegen ‘homopropaganda’.

Wat kun jij doen?

Doe mee aan de schrijfactie van Amnesty International en schrijf naar de openbaar aanklager in Rusland. Roep hem op Yulia Tsvetkova niet te vervolgen.

Campagne eindigt op: 01-Juni-2021
Deze campagne is: ACTIEF.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *